Moderaterna i Skåne vill samarbeta med SD

Moderaterna i Skåne vill samarbeta med SD

I ett flertal skånska kommuner vill de lokala moderaterna samarbeta med eller undersöka förutsättningarna för ett samarbete med de lokala Sverigedemokraterna. Detta trots att moderaternas partiledning starkt kritiserat samarbete med SD. Enligt moderaterna är allt samarbete med SD – oavsett om det är nationellt, regionalt eller lokalt – i strid mot moderaternas riktlinjer. Flera källor inom moderaterna som NB Nyhetsbyrån har talat med flaggar nu för att falangstriderna i partiet kommer att bli allt allvarligare.

Efter det att de lokala moderaterna i Hörby kommun har tillkännagett ett samarbete med de lokala Sverigedemokraterna har det blivit uppenbart att det finns tydliga åsiktsskillnader inom moderaterna om hur man skall förhålla sig till SD. I flera skånska kommuner vill lokala moderater samarbeta med SD, eller undersöka möjligheterna till ett samarbete.

I kommunerna Trelleborg, Hässleholm, Sjöbo och Staffanstorp är de lokala moderaterna mer eller mindre öppna för ett samarbete med Sverigedemokraterna. Från moderaternas centrala partiledning i Stockholm riktas nu kritik mot det aviserade samarbetet i Hörby. Moderaternas vice partisekreterare Anders Edholm har tydliggjort att allt samarbete med SD strider mot partiets riktilinjer. Enligt moderaternas riktlinjer skall partiet inte samarbeta med SD, oavsett om det handlar om ett samarbete nationellt, regionalt eller lokalt.

I andra kommuner där moderaterna tidigare har varit starka har man valt att följa riktlinjerna, för att istället söka samarbete med Miljöpartiet. Detta är fallet i landets huvudstad, Stockholm. Enligt flera källor till NB Nyhetsbyrån gror missnöjet bland de moderater som anser att man sviker sina väljare genom att söka samarbete med Miljöpartiet. Samma källor säger att falangstriderna i moderaterna kommer att bli betydligt hårdare framöver.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!