Gymnasieamnestin klarar sig undan EU-granskning

Gymnasieamnestin klarar sig undan EU-granskning

Den så kallade gymnasieamnestin,riktad mot ensamkommande ungdomar från främst Afghanistan, klarar sig undan granskning från EU-domstolen. Detta efter det att Migrationsdomstolen i Göteborg har dragit tillbaka sin begäran att EU-domstolen skall granska lagstiftningen. Migrationsverket har tagit emot cirka 11 000 ansökningar från personer som vill stanna i Sverige och som hänvisar till den tillfälliga gymnasielagen. Av dessa är en övervägande majoritet unga män.

Annons

Migrationsdomstolen i Göteborg drar tillbaka sin begäran om att EU-domstolen skall undersöka ifall den tillfälliga lagen som kallas gymnasieamnestin är tillämpbar enligt gällande lagar i EU. Detta innebär att det nu är fritt fram att använda lagstiftningen i de svenska migrationsdomstolarna.

Migrationsöverdomstolen meddelade för drygt en vecka sedan att gymnasielagen kunde tillämpas av landets migrationsdomstolar. När sedan EU meddelade att det skulle ta cirka 1.5 år innan man kunde titta på Migrationsdomstolens begäran valde Migrationsdomstolen i Göteborg att dra tillbaka begäran.

Gymnasieamnestin har kritiserats av lagrådet och flera andra remissinstanser. Den tillfälliga lagen drevs igenom på initiativ av Miljöpartiet, med stöd av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centern. Cirka 11 000 ensamkommande, främst från Afghanistan och till en övervägande del unga män, kommer nu att få sina skäl att stanna i landet prövade av migrationsdomstolarna.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!