Stora problem med olovliga andrahandsuthyrning i Malmö

Stora problem med olovliga andrahandsuthyrning i Malmö

Bostadsbristen i Malmö innebär en ökad efterfrågan på lägenheter som kan hyras ut i andra hand. Stadens kommunala bostadsbolag MKB, utreder nu ett stort antal fall där lägenheter har hyrts ut utan tillstånd från hyresvärden. I flera fall har samma lägenhet hyrts ut till ett dussintal personer. MKB har nu skapat en arbetsgrupp för att komma till rätta med den olovliga andrahandsuthyrningen i bolagets fastighetsbestånd.

Malmös kommunala bostadsbolag MKB tillåter andrahandsuthyrning av bolagets lägenheter endast i vissa specifika situationer. Andrahandsuthyrning accpeteras om hyresgästen skall provbo med en ny sambo, om att hyresgästen skall göra en längre resa, arbeta eller studera på annan ort eller om hyresgästen blir allvarligt sjuk. Trots det så cirkulerar nu ett stort antal av bostadsbolagets lägenheter på olika forum där andrahandslägenheter förmedlas.

MKB har skapat en arbetsgrupp för att komma tillrätta med dagens situation. Man utreder i nuläget över 100 fall där lägenheter misstänks ha hyrts ut i andrahand utan hyresvärdens tillstånd. Om man kan bevisa olovlig andrahandsuthyrning så leder det ofta till att den ursprungliga hyresgästen förlorar hyreskontraktet.

I de flesta fall får MKB tips från grannar och närboende om att lägenheter hyrs ut olovligt. Vid granskning har det visat sig att det då kan finnas ett dussintal personer skrivna på samma adress. För att få etableringsstöd måste en nyanländ kunna visa upp en mantalsskrivningsadress, och detta anses vara en starkt bidragande orsak till flera fall av olovlig andrahandsuthyrning i Malmö.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!