Transportarbetareförbundet vill utesluta SD-politiker i Kiruna

Transportarbetareförbundet vill utesluta SD-politiker i Kiruna

Transportarbetareförbundet har inlett ett uteslutningsärende mot en av Sverigedemokraternas politiker i Kiruna. Transport motiverar denna och tidigare uteslutningar med att man som företrädare för SD inte har den värdegrund som krävs för att vara med i fackförbundet. Transportarbetareförbundet har sedan tidigare uteslutit flera medlemmar som har företrätt SD i olika folkvalda församlingar.

Mats Fredlund, en av de ledande sverigdemokraterna i Kiruna, har fått kännedom om att den fackförening som han är medlem i vill utesluta honom. Transportarbetareförbundet har inlett ett uteslutningsärende mot Fredlund, och engagemanhet i landets tredje största parti anges som skäl. Enligt Transport är ett engagemang i SD oförenligt med den värdegrund man uppger sig ha i fackförbundet. Man anser att SD inte står för alla människors lika värde.

Transport är det enda fackförbundet som utesluter enskilda medlemmar på grund av engagemang i SD. I andra fackförbund låter man inte medlemmar som dessutom är engagerade i SD få förtroendeuppdrag, i föreningsstyrelser eller som skyddsombud, arbetsplatsombud med mera. Utöver Fredlund är ytterligare en medlem i Transport från Norrbotten på väg att uteslutas av samma skäl.

Fredlund kommer att få vara kvar i Transports A-kassa, men kommer i övrigt att sakna fackets stöd på arbetet. Fredlund kommenterar Transports agerande i NSD med att uteslutningsärendet är helt vansinnigt, och att ett fackförbund inte skall ha med politik att göra.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!