Sverige figurerar ofta i europeiska terrorutredningar

Sverige figurerar ofta i europeiska terrorutredningar

Sedan 2015 har Sverige figurerat i ett 40-tal utredningar gällande misstänkt terrorism i andra europeiska länder, Utvecklingen har lett till ett ökat samarbete mellan åklagare i Sverige och på kontinenten i myndigheten Eurojust. Sverige får allt fler förfrågningar om personer med kopplingar till landet.

Annons

En svensk medborgare, Osama Krayem från Rosengård i Malmö sitter för nuvarande häktad i Frankrike. Krayem är misstänkt för inblandning i de blodiga terrordåden i Paris och Bryssel. Mohamed Aziz Belkaid sköts till döds i samband med med ett tillslag mot misstänkta terrorister inblandade i terroristattentat i Paris. Aziz Belkaid hade då bott en längre tid i Märsta, och var fortfarande skriven i Sverige. Aziz  var även gift med en svensk kvinna.

I ett 40-tal fall har polis från andra länder i Europa bett svensk polis och åklagare om stöd i olika utredningar med kopplingar till terrorism. Antalet förfrågningar har ökat sedan 2015, och ett utbrett informationsutbyte sker nu i organisationen Eurojust. Eurojust är de europeiska åklagarmyndigheternas samarbetsorganisation, och har sitt högkvarter i Haag i Nederländerna.

Förfrågningarna kan röra enskilda personer som bor i Sverige eller har bott i landet, ekonomiska transaktioner till misstänkta terrorister från personer i Sverige och andra sorters samröre där personer bosatta i Sverige misstänks vara delaktiga.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!