Många barn misstänks ha gifts bort under sommarlovet

Många barn misstänks ha gifts bort under sommarlovet

Utrikesdepartementets sektion som arbetar med bortförda barn har fått mycket att göra efter sommarlovet. Bara i Göteborg misstänks ett 30-tal barn ha förts utomlands för att giftas bort. När Göteborgs stad inventerade tillståndet i stadens skolor och skolklasser upptäckte man att minst ett 30-tal barn saknas, främst flickor.

Under sommaren fick socialtjänsten flera orosanmälningar om barn som skall ha förts ut ur landet. När Göteborgs stad i samband med skolstart inventerade antalet elever som saknades kom man fram till att ett 30-tal barn saknades i stadens skolor och skolklasser. Dessa skall ha försvunnit under sommarlovet, och inte kommit tillbaka till skolan trots att familjerna fortfarande är skrivna i Göteborg.

Såväl socialförvaltning som skolförvaltningar har sökt målsmän och vårdnadshavare för att undersöka frånvaron. Ofta kan familjen inte redogöra var barnet finns eller har tagit vägen, och undersökandet leder då till en polisanmälan. Även Utrikesdepartementets sektion som arbetar med bortförda barn kopplas.

Polisens möjligheter att agera är begränsade. Detta då de barn som förts bort oftast finns i länder med icke-existerande polisiärt samarbete med svensk polis. Dessutom anses inte bortförandet eller bortgiftandet som en allvarlig kriminell handling i de länder dit barnen förts.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!