Antisemitiskt motiv till mordbrand i Lund

Antisemitiskt motiv till mordbrand i Lund

En mordbrand i Lund misstänks ha antisemitiska motiv. Ett radhus brann under natten till tisdagen, och det skall enligt polis ha funnits en hotbild mot en person som bor i radhuset. Hotbilden skall ha med mannens judiska bakgrund och engagemang att göra. Under året har ytterligare en mordbrand riktats mot en person med judisk bakgrund.

Polisen i Skåne misstänker att en radhusbrand i Lund natten till tisdagen kan ha anlagts med antisemitiska motiv. I radhuset bor en person som är aktiv i judiska sammanhang i Skåne. Det har funnits en tydlig hotbild mot personen i fråga sedan en längre tid. Av den anledningen har polisen rutinmässigt passerat adressen för att öka bevakningen och närvaron.

Räddningstjänsten i Lund fick larm om brand i det aktuella radhuset vid 02-tiden under natten mot tisdagen. Radhuset brann rejält vid räddningstjänstens ankomst, och fick kraftiga brandskador. Det konstaterades snabbt att branden var anlagd.

Enligt Judiska informationscentret i Malmö har ytterligare en bostad i Lund utsatts för mordbrand, av misstänkt antisemitiska motiv. I somras brann det i en bostad som tillhörde en annan person som är aktiv i judiska sammanhang. Även där skall det ha funnits en hotbild riktad mot personen.

Ordföranden i det Judiska centralrådet, Aron Verständig säger till Sydsvenskan att många judar nu frågar sig om de har en framtid i Sverige. Verständig säger att det är dags för krafttag mot den allt mer utbredda antisemitismen.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!