Tunga motgångar för Miljöpartiet i landstingsvalen

Tunga motgångar för Miljöpartiet i landstingsvalen

Utöver den kraftiga nedgången i riksdagsvalet presterade Miljöpartiet mycket dåligt i landstingsvalen. Miljöpartiet misslyckades med att ta sig in i en tredjedel av landets landstings- och regionfullmäktige. Utöver det så tappade man närmare hälften av de mandat man hade efter valet 2014 i de landsting och regioner där man lyckades stanna kvar.

Annons

Miljöpartiets resultat i de olika valen 2018 var enligt partiet ett stort bakslag. Utöver det att Miljöpartiet tappade var tredje väljare i riksdagsvalet gick det uselt för partiet i flera kommuner, landsting och regioner. I en tredjedel av landstingen och regionerna misslyckades Miljöpartiet med att ta sig över 3%-spärren. Detta innebär, utöver minskade möjligheter att påverka politiken, att Miljöpartiet förlorar en avsevärd del av partiets partistöd.

Flera källor inom MP som NB Nyhetsbyrån har talat med uppger att det finns ett stort och utbrett missnöje inom partiet. Missnöjet riktas mot med språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Dessutom skall man i stora delar av partiet ha tappat allt förtroende för partiets partisekreterare Amanda Lind och partiets centrala organisation. En MP-politiker, som önskar vara anonym säger till NB Nyhetsbyrån att en stor del av valförlusterna 2018 beror på att partiet har skiftat bort kompetent folk som Maria Wetterstrand och Anders Wallner för ”totala motsatser”.

Miljöpartiet misslyckades med att ta sig in i följande landsting och regioner: Norrbotten, Västernorrland, Kalmar, Västmanland, Blekinge, Södermanland samt Kronoberg.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!