Fotbollsklubb i Skåne stäms av familj efter tvist om könstillhörighet på barn

Fotbollsklubb i Skåne stäms av familj efter tvist om könstillhörighet på barn

En fotbollsklubb i södra Skåne stäms av en familj i Malmö. Klubben skall ha uteslutit ett nioårigt barn ur ett pojklag, då barnet juridiskt sett är en flicka. Barnet identifierar sig dock som en pojke, och har så gjort under flera år. Bland annat har man bytt namn på barnet, från ett flicknamn till ett pojknamn. 

Annons

Tingsrätten kommer att få hantera en stämning där en familj i Skåne stämmer en lokal fotbollsklubb. Familjen har haft stöd av en antidiskrimineringsbyrå, som har assisterat familjen i kontakterna med fotbollsklubben. Orsaken till stämningen är att fotbollsklubben har uteslutit barnet från att spela med ett pojklag.

Barnet föddes för nio år sedan som en flicka, men, har enligt familjen sedan länge identifierat sig som en pojke. Barnet har bland annat bytt namn från ett flicknamn till ett pojknamn. Detta har nu skapat problem när barnet skall idrotta. En fotbollsklubb förvägrade barnet möjligheten att spela i pojklaget, och hänvisade istället till ett flicklag, skriver Sydsvenskan.

Trots flera kontakter med fotbollsklubben har barnets familj inte kommit till någon lösning rörande barnets fotbollsspel. Klubben står på sig, och hänvisar barnet till ett flicklag, medan familjen kräver att barnet skall spela i ett pojklag. Meningsskiljaktigheterna kommer nu att tas upp i tingsrätten, som kommer att få avgöra om klubbens agerande äratt betrakta som diskriminering.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!