Tjuvjägare dödar allt fler parkvakter i Afrika och Asien

Tjuvjägare dödar allt fler parkvakter i Afrika och Asien

Under det senaste året har över 100 parkvakter vid olika nationalparker och naturreservat i Afrika och Asien dödats av tjuvägare. I en rapport uppger 82% av de tillfrågade att deras arbete med att skydda djur är farligt, och då på grund av våldsamma tjuvjägare. Världsnaturfonden WWF uppmanar regeringarna i de utsatta länderna att försöka öka tryggheten för parkvakterna genom bättre utrustning och utbildning.

Annons

Över 100 parkvakter har dödats i olika attacker från tjuvjägare i olika nationalparker och naturreservat runt om i Afrika och Asien. Parkvakterna dödas oftas när de försöker ingripa mot tjuvjägare på jakt efter värdefulla kroppsdelar från vilda djur, som elfenben. Tjuvjägarna är vanligtvis bättre tränade, utustade och organiserade än parkvakterna. Parkvakterna har oftast dåliga arbetsförhållanden utöver bristfällig utbildning och utrustning. Var fjärde tillfrågad parkvakt anser att de saknar rätt utbildning för arbetet.

I en undersökning av Världsnaturfonden – WWF — med flera säger 82% av cirka 4600 tillfrågade parkvakter att de anser att deras arbete är farligt. Förekomsten av tjuvjägare anges som den tydligaste orsaken till att arbetet är farligt, skriver SR.

WWF uppmanar nu de utsatta länderna att tillse att parkvakterna – som oftast är anställda av ländernas regeringar – får bättre förutsättningar. Man vill att regeringarna i Afrika och Asien utbildar och utrustar parkvakterna så att de har en chans att verka avskräckande på de alltmer aggressiva gängen av tjuvjägare som härjar i nationalparker och naturreservat.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!