Boende i Närke anmält för att ha tagit ensamkommandes bankkort

Boende i Närke anmält för att ha tagit ensamkommandes bankkort

Ett boende i Lekebergs kommun i Örebro län har polisanmälts av kommun. Detta efter att boendet hade samlat in och tagit bankkorten från de ensamkommande som bor på boendet. Boendet motiverade sitt tilltag med att de ensamkommande inte betalade hyran.

På ett boende utanför Fjugesta i Lekebergs kommun bor 7-8 ungdomar i 18-årsåldern som har fått avslag på sin asylansökan. I och med den så kallade gymnasieamnestin får de dock stanna i landet så länge de studerar. Lekebergs kommun har varje månad satt in 2200 kronor på vart och ett av ungdomarnas bankkort, för att de skall betala hyra till boendet.

Nu visar det sig att flera ungdomar har använt de 2200 kronorna till konsumtion och inte till att betala hyran. Totalt är de ensamkommande skyldiga boendet Vekhyttegården över 20 000 kronor i uteblivna hyresinbetalningar. Då boendet trots flera påstötningar inte fick skulderna reglerade valde man att samla och beslagta ungdomarnas bankkort.

Detta har nu lett till att Lekebergs kommun har polisanmält boendet. Enligt boendet vill man ha betalt direkt från kommunen, men detta vägrar kommunen att genomföra. Man säger sig vilja hjälpa de ensamkommande, men konstaterar samtidigt att man inte kan gå back på verksamheten. Därför överväger man nu att stänga ner boendet.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!