Förtur till bostad för nyanlända

Förtur till bostad för nyanlända

En rapport från Boverket visar att det finns stora skillnader i vilka som erbjuds förtur i kommunala bostadsköer. I fyra av tio svenska kommuner får nyanlända förtur i de kommunala bostadsköerna. Samtidigt har de hemlösa svårt att komma över en bostad.   

I sex av tio kommuner finns olika förturssystem i bostadskön, och där är förtur för de nyanlända absolut vanligast. Ungefär 38% av de svenska kommunerna ger förtur till nyanlända, vilket motsvarar 109 av landets 290 kommuner. Samtidigt är det endast 23 av de 290 kommunerna som ger de hemlösa förtur, vilket innebär 8% av kommunerna rapporterar tidningen Hem och Hyra.

Orsaken till att de nyanlända ges förtur i kommunala bostadsköer är den lag som infördes för två år sedan. Lagen omöjliggör för kommuner att avvisa flyktingmottagande med hänvisning till bostadsbrist. I samband med att lagen infördes rekommenderade Boverket landets kommuner att införa förturssystem för personer i stort behov av bostad.

I flera kommuner går samtliga lediga lägenheter i de kommunala bostadsköerna till socialförvaltningarna, för att på det sättet kunna erbjuda de nyanlända bostäder. Detta sker ofta genom ägardirektiv från de politiskt tillsatta styrelserna i de kommunala bostadsbolagen.

Flera källor som NB Nyhetsbyrån har talat med i olika kommunala bostadsbolag bekräftar allt längre väntetid att få en hyresrätt. Om man inte tillhör någon grupp med förtur har nu flyktingvågen medfört längre bostadskö. Ungdomar i behov av en första bostad är en grupp som drabbas.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!