Faktiskt helt fel

Faktiskt helt fel

Inför valrörelsen startades sidan faktiskt.se av de stora mediehusen och de statliga kanalerna. De etablerade medierna fick en försvarlig slant skattepengar att röra sig med för att granska påståenden, som lade fram en annan bild än den agendajournalisterna ville se. Framför allt riktades udden mot nya media, som utgör ett allt större hot mot de gamla. Kritikerna menade dock, att det mest rörde sig om att försöka misskreditera alternativmedia.

Annons

Nu har man dock meddelat, att faktagranskningssidan skall läggas ned vid årsskiftet. Sajten fick tidigt kritik för att det sällan är så enkelt att avgöra sant och falskt samt att den snart skulle hamna i svåra avvägningar där värdepåståenden granskades som faktautsagor. Faktiskt.se hamnade mycket riktigt snart i fällan.

Från början kom kritiken mest från höger, men snart var de flesta, utom de inblandade mediehusen, överens om att faktiskt.se inte var någon bra idé. Ändå har sidan fortsatt. Häromdagen kom ett svårartat haveri. Det kanske värsta hittills.

Efter det att Gottsundaskolan i Uppsala förstördes i en mordbrand i somras, till en kostnad som nu uppskattas vara kring 100 miljoner kronor, uppmärksammades hur vanligt anlagda bränder är i svenska skolor. Under 2017 anlades 429 bränder i svenska skolor, alltså mer än en om dagen. Det har ökat med mer än 50 procent de senaste två åren och kostnaden beräknas till en miljard kronor, enligt Brandskyddsföreningen, som även menar, att Sverige har flest anlagda skolbränder i världen.

Dagens Nyheter reagerade och påbörjade sin ’faktagranskning’. Brandskyddsföreningen hade citerats av TT som skickade ut nyheten och citatet publicerades i just DN i augusti. Ändå påstås det i faktagranskningen, att uppgiften härstammar från ett anonymt twitterkonto. Därmed mörkar DN sitt eget ansvar. För uppgiften finns i Dagens Nyheter!

I DN:s granskning från oktober påstås sedan, att Brandskyddsföreningen skall ha avsett, att Sverige totalt sett har flest antal skolbränder. Granskaren menar, att det faller på sin egen orimlighet eftersom vi är ett så litet land. USA har till exempel drygt tio gånger så många anlagda skolbränder som Sverige. Dock bor 30 gånger fler människor i USA än i Sverige. Så Sverige ligger – faktiskt – i detta avseende hästlängder före USA.

Som den borgerlige debattören Henrik Hall (KD) slagfärdigt formulerar det i ett debattinlägg: ’Med ’faktagranskarens’ logik är Indien ett rikare land än Sverige, eftersom det bor fler människor där. Men DN, Sveriges största morgontidning, slår fast att påståendet om att Sverige skulle toppa vad gäller skolbränder är ’mestadels fel’. Vilket är rena rappakaljan!

Tvärt emot syftet, som ändå kan anses vällovligt – fakta är ju viktiga – har faktiskt.se sannolikt bidragit till den ökande misstron mot media i Sverige genom att slänga ur sig rena felaktigheter, hårdvinklingar och slarvig journalistik. Experimentet borde nu gå i graven. Faktagranskningen, som nog till slut mest handlade om att nita konkurrenter, blev faktiskt helt fel!

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!