Skadestånd och böter för vandaliserande konstnär

Skadestånd och böter för vandaliserande konstnär

Södertörns tingsrätt dömer konstnären Saga Berlin för grov skadegörelse av en kommunal simbassäng i södra Stockholm. Berlin klottrade ner den då tömda bassängen tillsammans med flera okända medhjälpare. Vandaliseringen dokumenterades av andra personer, som en del av det så kallade konstprojektet. 

Konstnären Saga Berlin döms till 70 dagsböter à 50 kronor samt villkorlig dom för grov skadegörelse av bassängen i det kommunala utomhusbadet i Västertorp, i södra Stockholm. Dessutom skall Berlin betala 280 860 kronor i skadestånd till Stockholms stad, som täcker en del av kostnaderna för att sanera bassängens ytskickt.

Berlin tog sig in på utomhusbadet tillsammans med flera medhjälpare. Tillsammans klottrade de ner de då tomma bassängen. Vandaliseringen var omfattande, och planerad sedan tidigare. Vandaliseringen dokumenterades på bild och film av tre personer, som åtalades för medhjälp till grov skadegörelse. Tingsrätten valde att fria de tre.

Berlin erkänner att hon klottrat ner bassängen, men säger att hon inte kan erkänna skadegörelse då vandaliseringen och klottret är att betrakta som konst. Dessutom avsåg konstnären att sanera bassängen på egen hand. Domen kommer enligt konstnären Saga Berlin att överklagas.

 

Fredrik Antonsson