När rösterna blir viktigare än värdegrunden

När rösterna blir viktigare än värdegrunden

Det som nu har rullats upp i SSU Skåne är inte så överraskande. Så går det när värdegrunden blir ointressant, röstmaximeringen tar över och fältet lämnas öppet för extrema krafter som behöver en plattform.

Det tjatas mycket om ’värdegrund’ i alla möjliga sammanhang. Det är något vi alla måste jobba med – från vaggan till graven. Så sägs det oss. Men varför jobbar man inte med värdegrunden inom socialdemokratin?

När det gäller S-politik verkar det inte spela så stor roll. Det är trots allt inte så, att någon enstaka aktör i SSU har fått spel och hackat på judar eller homosexuella. Det här är uppenbarligen något som har pågått länge. Flera har varit inblandade. Missförhållandena har varit kända.

Detta har uppmärksammats av många, korrigerats av ingen. Förrän media uppmärksammar missförhållandena. Då blir det fart på dem som ytterst bär ansvaret. De borde ha agerat tidigare – för det är klart att detta har varit känt.

Socialdemokraterna maximerar röster. Och då tillåts värdegrunden rämna. Den blir oviktig. Rösterna blir viktigare än värderingarna. Och de som har ett incitament tar för sig av den plattform som vettigare aktörer för länge sedan har lämnat. Varför har extremisterna släppts fram?! Varför har man backat?!

SSU har nu ett stort jobb att göra. Missförhållandena sitter djupt i organisationen. Det gäller också att fylla organisationen med människor som omfattar vettiga värderingar och inte ger efter. Annars rycker extremisterna fram. Vart tog de vettiga aktörerna vägen? Sysslar de med annat än politik, kanske?

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!