Mainstream-media och dess negativa epitet

Mainstream-media och dess negativa epitet

Man hör det ständigt i de så kallade mainstream-media – framför allt i Sveriges Radio och Television. Dessa epitet på partier eller politiker som ligger till höger. Antingen är de ’högerpopulistiska’, eller så är de ’högerextrema’ eller så är de ’främlingsfientliga’. Däremot hör vi aldrig talas om vänsterpolitiker som är ’vänsterpopulistiska’ eller ’vänsterextrema’. Eller att man skulle komma på att titulera Västerpartiet som ’äganderättsfientliga’.

Annons

När man lyssnade på hur på Brasiliens nyvalde president Jair Bolsonaro presenterades i de svenska statliga skattefinansierade kanalerna, blev man mörkrädd. Han är ömsom ’högerextrem’, ömsom ’högerpopulist’ och han har en massa otäcka egenskaper och åsikter. Läskig typ. Ändå fick han 55 procent av rösterna.

Men inte ett ord om att denne ’högerpopulist’ faktiskt är vald för att städa rent i ett brasilianskt Augiastall av brottslighet. Inte ett ord om den korruption och de skumraskaffärer som vänsterregeringarna har ägnat sig åt i nästan ett och ett halv decennium. Det brasilianska folkets vilja är helt enkelt att göra rent hus med marxister och före detta vänsterextrema gerillakrigare, som har suttit vid makten alltför länge.

Och när – numera – Italiens regering kommer på tal, heter det att ’främlingsfientliga’ Lega (Nord) är ett av regeringspartierna. Ja, ja, vi har ju vant oss vid att mainstream-media sätter dessa epitet. De gör det för att påverka oss, för att hjärntvätta oss. Samma media, som meddelar oss att Trumps aggressiva twittrande är skadligt. eftersom det påverkar människor.

Sverigedemokraterna var tidigare både det ena och det andra, men det hör man numera inte så ofta. Vänstern har under en tid mest kallat SD för ’borgerliga’. Förmodligen för att locka tillbaka socialdemokrater som har tröttnat på mångfalden och enfalden i exempelvis SSU Skåne och sin egen partitopp och istället flyttar över till SD.

Inspirerade av den oftast mycket fyndiga opinionsbildaren Jessica Stegrud (nej, hon är INTE ’högerpopulistisk’ – hon är rolig) får vi föreslå några epitet på några av de svenska partierna:

’Homofobiska’ Socialdemokraterna.

’Islamistiska’ Miljöpartiet.

Annons

’Polygamistiska’ Centerpartiet.

’Äganderättsfientliga’ Vänsterpartiet.

’Bigotta’ Liberalerna

Man kan för övrigt fråga sig hur det kan komma sig att SR och SVT – som faktiskt fortfarander har kravet på sig att rapportera sakligt och allsidigt – använder sig av dessa epitet på partier och politiker de inte gillar. Ja, naturligtvis helt enkelt därför att de hoppas gå iland med sina agenda, komma undan alla granskningar och slingra sig ur anmälningar. Dessa ’agendasättande’ Sveriges Radio och ’partiska’ Sveriges Television.

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!