Skärpt migrationspolitik väntar i Italien

Skärpt migrationspolitik väntar i Italien

Italienska senaten har röstat igenom ett lagförslag som innebär en kraftig skärpning av landets migrationspolitik. Regeringspartiet Lega får därmed igenom ett av sina mest framträdande vallöften. Asylsökande som begår brott kommer att kunna utvisas i landet för flera olika brott. Italiens tvååriga tillfälliga uppehållstillstånd avvecklas enligt lagförslaget, för att ersättas med ett uppehållstillstånd på ett år eller sex månader. Dessutom skall terrordömda personer kunna bli av med sitt italienska medborgarskap.

Regeringspartiet Lega i Italien har drivit igenom en kraftigt skärpt migrationspolitik i den italienska senaten. Förslaget röstades igenom med 163 röster för och 59 röster emot. I omröstningen lade 19 senatorer ned sina röster. Den skärpta migrationspolitiken kommer med största sannolikhet även röstas igenom i det italienska parlamentets underhus.

Den skärpta italienska migrationspolitiken innebär att asylsökande som begår vissa brott kommer att kunna utvisas. Bland de brott som kan leda till utvisning finns narkotikabrott, grova rån, grova våldsbrott samt sexualbrott. Personer som har fått italienskt medborgarskap kommer vid terrorbrott att få medborgarskapet återkallat.

Personer som anses vara farliga för den italienska staten och de italienska medborgarna kommer att få se alla processer om asyl eller uppehållstillstånd återkallade. Utöver möjligheterna att kunna dra in medborgarskap för terrorister samt utvisa asylsökande som begår grova brott förändras Italiens tillfälliga uppehållstillstånd. Det tidigare uppehållstillståndet på två år avvecklas och ersätts med två alternativ – ett på sex månader och ett på ett år.

Katolska kyrkan samt andra partier och organisationer riktar kritik mot det nu godkända lagförslaget. Man anser att den nya lagen är inhuman och ger flyktingar en betydligt sämre möjlighet att ta sig in i det italienska samhället. Lega bemöter kritiken med att man har goda möjligheter att få en framtid i Italien så länge man följer landets lagar.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!