’Sverigebilden’ och ’Sagan om den lilla röda hönan’

’Sverigebilden’ och ’Sagan om den lilla röda hönan’

Nyligen har det kommit ut ett par läsvärda och pedagogiska barnböcker. En för barn, en för vuxna. De ger båda en god bild av dagens Sverige, rikligt illustrerade av Martin Jacobsson (I fablernas land), som även skrivit ’Sagan om den lilla röda hönan’. ’Sverigebilden’ är skriven av Jens Ganman.

’Sagan om den lilla röda hönan’ (Vulkan) – alltså för barn, men kan läsas med behållning även av vuxna – handlar om en höna på en bondgård (entreprenören) som får göra hela jobbet själv. Och när hon har byggt upp sin verksamhet, vill de andra lata djuren på gården vara med och dela vinsten.

Mycket pedagogisk. Som vuxen entreprenör kan man känna igen sig, varför man gärna kan läsa den med viss behållning för barn och barnbarn.

’Sverigebilden’ (Vulkan) – alltså för vuxna, men kan läsas med behållning även av barn och unga – är en rolig satir över alla Sveriges politiska knasigheter på senare tid. Och de är många. Partiledarna passerar förstås revy. Plus en mängd andra aktörer som man kan gilla eller ogilla. Eller bara skratta åt spektaklet.

För egen del tyckte vi oss på NB Nyhetsbyrån i titeln se en historisk blinkning till 1800-talspoeten Carl Snoilsky, som 1886 gav ut den mycket fina ’Svenska bilder’. Nedslag i svensk historia på utmärkt vers och rikt illustrerad. Snoilsky var stolt över Sverige och vår äldre historia.

Jens Ganman verkar inte vara lika stolt över Sveriges senare historia. Det kan nog också finnas sina skäl…

Christopher Jarnvall