Grovt kriminella 17-åringar rymde från ungdomshem

Grovt kriminella 17-åringar rymde från ungdomshem

Polisen söker efter två 17-åringar som under onsdagskvällen rymde från ett ungdomshem utanför Fagersta. En av rymlingarna var dömd till sluten ungdomsvård efter att ha skjutit en vaktmästare i Malmö med fyra skott i februari 2017. Rymlingarna fick hjälp att fly platsen med en väntande flyktbil. 

Annons

Polisen larmades strax innan klockan 21 på onsdagskvällen till SiS ungdomshem Sundbo mellan Fagersta och Ängelsberg. Två grovt kriminella 17-åringar hade då hotat personal och lyckats ta sig ut till en väntande flyktbil. Flyktbilen hann lämna platsen och närområdet innan polisen hann fram. Polisen söker flyktbilen, som skall vara av en mindre modell, enligt SR.

De två rymlingarna är hemmahörande i Gävle och Malmö. Rymlingen från Malmö grep och dömdes för försök till mord efter att skjutit en snöröjande vaktmästare med fyra skott en kväll i februari 2017. Vaktmästaren träffades med fyra skott, varav ett i huvudet. Skjutningen fick stor medial uppmärksamhet och den då 15-åriga pojken kunde gripas efter dådet. I september 2017 fastställdes pojkens dom till tre års sluten ungdomsvård.

Statens Instutionsstyrelse – SiS- driver ungdomshemmet Sundbo. Där tar man emot dömda och icke skolpliktiga pojkar. De intagna har allvarlig psykosocial problematik samt är rotade en miljö av kriminalitet och missbruk. Ungdomshemmet har haft upprepade promblem med bråk, rymningar och vandalisering. Bristen på utbildad personal på ungdomshemmet har tidigare fått kritik av Inspektionen för Vård och Omsorg.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!