Missionär dödad av stenåldersstam

Missionär dödad av stenåldersstam

En 27-årig missionär från USA dödades under ett försök att få kontakt med befolkningen på Norra Sentinelön i ögruppen Andamanöarna utanför Indien. Befolkningen på Norra Sentinelön har varit isolerad från omvärlden den senaste 60 000 åren. Alla försök att få kontakt med de kortväxta invånarna har mötts med våld, oftast i form av spjut och pilar. Missionären dödades vid det tredje försöket att få kontakt med stammen.

Den amerikanske missionären John Allen Chau dödades av den stam som bebor ön Norra Sentinel utanför Indien. Befolkningen på ön har varit isolerad under cirka 60 000 år. Alla försök från omvärlden att få kontakt med stammen har mötts med våld, och flera fiskare som råkat hamna på ön har dödats av befolkningen.

John Allen Chau hade skadats av pilar och spjut vid sina två första försök att frälsa öborna. Chau lyckades då ta sig tillbaka till den fiskebåt han hyrt för att ta honom till den skyddade ön. Vid det tredje försöket dödade stammens krigare missionären, och hans kropp återfanns på en strand på ön. Under de två första besöken sjöng mannen religiösa sånger för stammen, men detta blidkade inte den våldsamma stammen.

Norra Sentinelön är skyddad från omvärlden enligt olika dekret från den indiska regeringen. Det är enligt indisk lag förbjudet att beträda ön, eller att komma närmare än tre sjömil från ön. Befolkningen, som beräknas uppgå till mellan 50 och 400 individer, är kortväxt och aggressiv till sin läggning. Man tror att stammen befinner sig på samma utvecklingsnivå som under stenåldern.

Då befolkningen på Norra Sentinelön har hållits isolerad från omvärlden i cirka 60 000 år oroar man sig för att missionären Shau kan ha bringat olika smittor till ön som kan utplåna hela befolkningen. Befolkningen har inte någon som helst motståndskraft mot de sjukdomar som cirkulerar i den övriga världen. Fiskarna som förde den nu avlidna missionären är nu misstänkta för flera brott rörande tillträdesförbudet på Norra Sentinel.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!