Sanningens minut för Björklund och Lööf

Sanningens minut för Björklund och Lööf

De flesta börjar nog tröttna på alla turerna kring regeringsbildandet och hur två småpartier som Centern och Liberalerna dompterar svensk politik. Och framför allt hur Annie Lööf verkar tvinga fram ett extra val. Men nu närmar sig sanningens minut för Björklund och Lööf. Vilken sida väljer de? Hur ser deras politiska framtid ut?

Vissa av oss har spekulerat kring Lööfs intentioner med att driva fram ett extra val, vilket hon faktiskt håller på med. Möjligheterna är snart uttömda och då måste vi gå till val igen. Frågan är bara vad det kan komma att leda till. Positionerna kan bli fortsatt låsta.

Det behövs visserligen bara att mandatfördelningen kastas om med ett par stycken för att alliansen skall våga ta regeringsmakten. Kanske är det just detta Lööf hoppas på? Men frågan är om inte Liberalerna hinner före. Björklund vill enligt uppgift regera med Socialdemokraterna. Och L riskerar att åka ut i ett nytt val.

Om Liberalerna röstar för Löfven, går hans regering igenom, även om Centern lägger ned sina röster. Men både L och C har ju redan röstat ned Löfven en gång, så varför skulle de rösta för honom nu?! Inget har ju förändrats. Lööfs och Björklunds agerande blir konsekvent om och endast om de med detta vill  tvinga fram ett extra val.

Björklund må eftersträva möjligheten att regera, men stora delar av hans parti är uttalat emot att Liberalerna stödjer Socialdemokraterna, så Björklunds hela politiska framtid gungar i och med det läge som nu råder.

Hur som helst har vi snart nått sanningens minut för både Björklund och Lööf. Är de borgerliga eller går de i säng med socialisterna och accepterar stöd av Vänsterpartiet utan att blinka? Både C och L har gjort upp med S förr, så inget förvånar.

Men eftervärldens dom lär bli hård, om C och L faller av till vänster. Lööf och Björklund lär få skulden för att ha schabblat bort en tydlig icke-socialistisk majoritet k riksdagen och gått över till motståndarsidan. Handlar det däremot om att tvinga fram ett extra val, finns det en viss logik i agerandet. Men logik verkar inte vara deras starka ämne…

Christopher Jarnvall

 

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!