Socialdemokratisk utrikespolitik

Socialdemokratisk utrikespolitik

Margot Wallström och hennes vänsterorienterade tjänstemän i UD följer en linje i svensk utrikespolitik, som redan Olof Palme startade. Palme strävade på 1970-talet efter att bygga upp ett utrikespolitiskt nätverk av nys stater i Tredje världen, som Sverige kunde styra och ställa med.

När vi gnisslar tänder över Margot Wallströms antiisraeliska politik och erkännandet av Palestina, skall vi komma ihåg att detta ligger i linje med en lång – snart femtioårig – socialdemokratisk tradition. Att Sverige sedan ofta misslyckas i sina intentioner och snarast framstår som en nyttig idiot är en annan sak.

När det kommer till kritan är Sverige en bra bidragsgivare men skramlar USA, Ryssland eller Saudiarabien med vapnen eller pengapåsen, då är inte Sverige så attraktivt längre.

Hur som helst var väl Palmes idé – hur illa man än tycker om politiken – inte alldeles ologisk. Det gällde att hitta utrymmen i världspolitiken som supermakterna inte kunde fylla. Bofors’ miljardorder till Indien på 1980-talet var t ex ett resultat av täta kontakter mellan Palme och familjen Gandhi.

SAAB:s Gripenförsäljning till Sydafrika är ett annat exempel på ’pay back’.

Riktigt vilken roll Sverige skall ha idag ser vi väl inte. Vi far som en vindflöjel fram och tillbaka, betalar snällt till Bryssel och upplåter vårt land som plattform för hundratusentals översvämmande migranter från Mellanöstern och Nordafrika. I linje med Palmes politik och arv, men utan riktig styrning.

Och våra nordiska grannar – för att inte tala om stora delar av västvärlden i övrigt – skakar på huvudet åt oss och tycker i bästa fall bara synd om oss svenska skattebetalare som har låtit de styrande ställa till det för oss.

Det skall nu bli intressant att höra hur Sverige kommer att förhålla sig till den upptrappade ryska aggressionen mot Ukraina. För egentligen är det som händer runt Ryssland av primärt intresse för Sverige. Knappast det som sker i Mellanöstern.

Och vi skall inte glömma att Ukraina har varit en potentiell eller reell allierad ända sedan Karl XII:s dagar. Nu har vi chansen att bekänna färg. På riktigt.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!