Hoppas Lööf och Björklund på extraval?

Hoppas Lööf och Björklund på extraval?

Vad är det som händer?! Småpartierna Centern och Liberalerna som håller på att förbereda extravalrörelsen? Eller vad skall man tro? Det låter helt orimligt att Lööf och Björklund på allvar tror att Löfven nu skall skrota LAS och göra sig till ärkefiende med LO för att få stöd från C och L.

Men det väl är klart att Lööf har givit Löfven ett erbjudande hon vet att han inte kommer att acceptera. Sedan kan hon säga att alla möjligheter är uttömda, gå tillbaka till Kristersson, villkora på nytt och lägga sig när han röstas igenom av M, KD och SD.

Hon vill säkert – egentligen – bli statsminister i en Alliansregering också, men då får de inte med sig SD och dem behöver Alliansen. Och helt ärligt: Lööfs – och även Björklunds – största tillfredsställelse ligger förmodligen i att ha hela rampljuset på sig.

Och vill det sig, kanske det blir extraval. Det är inte uteslutet att i alla fall Lööf tror sig kunna stärka Centern i ett sådant val. Hon har ju redan fått litet gratis uppmärksamhet inför en extravalrörelse.

Jan Björklund gjorde ett närmast förvirrat intryck på presskonferensen onsdag eftermiddag. Innehållet var väl inte mycket att säga om. Bra, men hur tänker han dig att få igenom det med Löfven? Är Björklund kanske inne på samma linje som Lööf: Att ge Löfven ett erbjudande han måste tillbakavisa.

Det verkar som om officeren i honom har tappat greppet och att han nu låter sig lånas till varje nyck av Annie Lööf för att inte hamna i bakvatten. Därtill kämpar han för sin överlevnad som partiledare. Stora delar av L skulle inte tolerera att partiet gör gemensam sak med Socialdemokraterna och deras politik.

NB Nyhetsbyrån har hela tiden trott att det tillslut blir Kristersson som bildar regering med Busch Thor. Vi har inte ändrat uppfattning därvidlag. Men skulle C och L få Löfven att bedriva en rent borgerlig politik, måste man ändå ge dem ett erkännande.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!