Busch Thor framstår som Alliansens nya ledare

Busch Thor framstår som Alliansens nya ledare

Grattis, Kristdemokraterna! KD-ledaren går framåt i popularitet. Centern backar efter Annie Lööfs månadslånga tramsande och ’sonderingar’. Lööf och den lille majoren Björklund söndrar i sin egoism. Och förlorar förtroende. Ebba Busch Thor visar ledarskap och vilja att hålla ihop Alliansen. Här ser vi Alliansens nya ledargestalt.

Alliansen skulle behöva en rejäl högersväng och den kan Busch Thor ta ledningen för. Ulf Kristersson börjar kännas överspelad som ledare. Och Lööf och Björklund har helt tappat greppet.

Väljarnas dom kommer nu. Få har uppskattat det virrande C och L har hållit på med. KD, som före valet var mer eller mindre uträknat, har gjort en mycket stark come back under hösten tack vare ett ansvarsfullt agerande till förmån för Sverige och inte för egna, egoistiska syften.

Blickar vi sedan mot Tyskland i dagarna, ser vi hur CDU håller på att svänga högerut och många i partiet vill göra sig av med Angela Merkel, som idag mer eller mindre betraktas som en socialdemokrat. Det är intressant att se parallellen mellan CDU:s tidigare vänstersväng och ’Nya’ Moderaternas fåfänga försök att bedriva socialdemokratisk politik.

Både Merkel och Reinfeldt är snart borta och glömda. I Sverige kommer Kristdemokraterna att spela en allt viktigare roll.

Vi lär inte få veta vad som händer med regeringen idag, Löfven har begärt mer tid, men hur det än går i kommande statsministeromröstning i riksdagen, kan vi få se något nytt. Antingen – så småningom – en konservativ regering med stöd av Sverigedemokraterna. Eller en konservativ opposition, där M-KD och SD gör gemensam sak mot socialistlägret och där C och L tynar bort.

En stark konservativ opposition vore inte det sämsta. Även om vi innerligt får hoppas att C och L tar sitt förnuft till fånga och låter bli att rösta fram Löfven. Då finns det trots allt en god chans för Kristersson att komma igen och bilda regering. Förhoppningsvis före jul…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!