Lööf och Björklund har målat in sig – igen!

Lööf och Björklund har målat in sig – igen!

Det finns en liten chans för Centern och Liberalerna att rädda sina väljare: Backa och släpp fram Ulf Kristersson! Det är förstås inte lockande för Lööf och Björklund, men alternativen är förintande för dessa små partier.

Annons

Skulle C och L lägga sig för Socialdemokraterna och släppa fram vänstern, kommer de antagligen att radera ut sig själva. De flesta som röstade på C och L gjorde det förmodligen för att de inte ville ha en socialistisk regering.

Alternativet extraval är heller knappast lockande för C och L. Partierna ligger en bra bit under sina valresultat och partiledarnas renommé är blivit betydligt sämre under de snart tre månader av tramsande kring regeringsfrågan vi har fått stå ut med.

Det är uppenbart att både Lööf och och Björklund har njutit av att leka statsmän i höst och kalla till presskonferenser. Det har dock inte hjälpt deras siffror. Populariteten har dalat rejält och KD-ledaren Ebba Busch Thor har saglat upp som Alliansens klart lysande stjärna.

Så vad skall Lööf och Björklund göra efter att ha målat in sig i hörnen – igen? Man har god lust att konstatera att de nog är förbrukade som partiledare, men de har en utväg.

Det enda de kan göra är att släppa fram Kristersson. Det kan hålla kvar deras borgerliga väljare. Att samköra med Socialdemokraterna eller att tvinga fram ett extraval kommer att sänka båda partierna rakt ned i källaren.

Men det kanske allra allvarligaste är att småpartiernas tjafsande har skadat tilltron till vår demokrati och dess förmåga att ge Sverige ett styre.

Christopher Jarnvall

Annons

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!