Knarklangare rekryterar ensamkommande i Uppsala

Knarklangare rekryterar ensamkommande i Uppsala

Kriminella gäng i Uppsala har efter den så kallade gymnasieamnestin börjat rekrytera ensamkommande afghanska män för att sälja narkotika. Gruppen av ensamkommande som är involverad i stadens narkotikahandel har växt till snabbt, och omfattar enligt polisen ett 30-tal individer. Polisen lägger skulden på utvecklingen på gymnasieamnestin. 

Polisen i Uppsala har noterat en kraftig tillväxt av ungdomar som säljer narkotika i staden. Uppgifter till SVT gör gällande att polisen anser att politiska beslut har orsakat tillväxten. Orsaken skall enligt polisen vara den omtvistade gymnasielagen. Lagen gav ett tiotusental unga afghaner – främst unga män – rätt att stanna i Sverige så länge man studerade.

Nu visar det sig att ett 30-tal av de unga män som fått stanna i landet och Uppsala har rekryterats till kriminella grupperingar. De kriminella gängen, som till stor del försörjer sig på narkotikahandel, har i de ensamkommande fått en grupp som är lätt att rekrytera. Detta då de ensamkommande efter gymnasieamnestin ofta lider brist på pengar eller bostad.

Fredrik Antonsson