Ett nytt block bildas: M-KD-SD

Ett nytt block bildas: M-KD-SD

Socialdemokraterna är stressade över att en ny allians bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kommer att försöka rösta ner regeringens övergångsbudget. Jimmie Åkesson meddelade på onsdageftermiddagen, att SD sannolikt röstar på M-KD-budgeten.

I så fall innebär det bl a sänkta inkomstskatter, höjt RUT-avdrag och slopad flygskatt. En stor politisk prestigeförlust för Stefan Löfven. Men en välbehövlig politik för Sverige.

M-KD-SD får tillsammans 154 mandat mot vänsterblockets 144. Och vad än DN och andra liberala krishanterare försöker slå i oss är Vänsterpartiet fortfarande i hög grad en avgörande spelare utan vilken Löfven inte klarar sig.

Gör Centern och Liberalerna upp med Löfven, då spelar de i samma liga som de gamla kommunisterna.

Skulle Centern och Liberalerna lägga sig, istället för att rösta för eller emot det konservativa blocket, då kommer M-KD-budgeten att gå igenom. Men röstar C eller L för vänsterbudgeten, då går den istället igenom.

Detta är sanningens minut för Annie Lööf och Jan Björklund. Vilken sida hör de till? Historiskt sett är både V och L opålitliga spelare, men röstar de ned icke-socialisterna en gång till, då är de borta från den borgerliga sidan. För lång tid.

Och långsiktigt är det viktigt för svensk politik att de tre konservativa partierna nu håller på att finna varandra. Vi ser definitivt ett nytt block växa fram.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!