Polisbrist stoppar bedrägeriutredningar

Polisbrist stoppar bedrägeriutredningar

Brist på utredare inom polisen i Stockholm gör att polisen slutar att utreda vissa bedrägeribrott. Polisledningen i Stockholm fattade under tisdag beslut ut om att sluta utreda vissa mindre kortbedrägerier rörande bensinkort och mobilabbonemang. Dessutom skall inte vissa telefon- eller mailbedrägerier utredas, där bedragare har kommit över medel genom att utge sig vara andra personer. Svensk Handel riktar nu hård kritik mot polisen beslut.

Svensk Handel riktar hård kritik mot polisen i Stockholm. Detta efter att polisen i huvudstaden på grund av resurs- och personalbrist valt att lägga ner arbetet med att utreda hela kategorier av brott rörande bedrägerier. Svensk Handel anser att polisens beslut sänder helt fel signaler till såväl utsatta personer, som bedragarna.

Under 2017 anmäldes över 200 000 bedrägeribrott totalt i Sverige. Brotten kräver ofta ett gediget undersökningsarbete, med inre spaning och slagningar i olika register. När brottsligheten i landet rörande våldsbrott och annan grövre brottslighet kräver allt större utredningsresurser flyttas ofta utredare till dessa utredningar.

Inom Stockholmspolisen väljer man nu att helt avstå från att utreda flera bedrägeribrott fram till årsskiftet. Enligt källor vid polisen som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med finns det tvivel på om man under 2019 kommer att kunna komma tillbaka med full kraft rörande bedrägeriutredningarna. Man är tveksam till om dagens resurser kommer att räcka till för polisens totala utredningsbehov, och man efterlyser därför förstärkningar av utredningsverksamheten.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!