Nej, tomten var inte turk!

Nej, tomten var inte turk!

Det sprids ibland uppgifter om att ursprunget till jultomten – det kristna helgonet S:t Nikolaus – var turk. Det är i alla fall helt fel. S:t Nikolaus var grek och levde flera hundra år innan turkarna kom till det som idag är Turkiet.

S:t Nikolaus föddes runt 280 efter Kristus i Lykien i Mindre Asien, dagens sydvästra Turkiet. Han var ärkebiskop i staden Myra och dog den 6 december 343.

Turkarna kom österifrån, inifrån Centralasien, först på 1000-talet och Nikolaus föddes, levde och dog i det Östromerska riket. Att försöka vränga historien och påstå att ärkebiskopen och helgonet var turk är ren fejk. Och det geografiska begreppet Turkiet existerade över huvud taget inte vid denna tid.

Det är lika fel att kalla S:t Nikolaus för turk som att hävda att inkaindianerna skulle ha varit spanjorer eller peruaner.

De muslimska turkarna erövrade under medeltiden bit för bit det kristna Östromerska riket, eller Bysans, och den kristna befolkningen levde kvar i enklaver. Ibland under hårt förtryck, ibland under mer toleranta former. Men på 1920-talet kördes de sista grekerna iväg från västra Turkiet, där de hade bott i tusentals år.

Det var alltså från denna gamla grekiska kultursfär ’tomten’ S:t Nikolaus härstammade. Den som påstår något annat förfalskar historien.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!