S, SD och KD vinner röster på riksdagens tvekan kring regeringsbildande

S, SD och KD vinner röster på riksdagens tvekan kring regeringsbildande

Det är framför allt Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som vinner opinionen, när riksdagspartierna inte kan komma överens om vem som bör bilda regering. Det visar en undersökning från SVT/Novus.

Annons

Sverigedemokraterna har ökat med 2,3 procentenheter sedan valet och har nu 19,8 procent och är därmed näst största parti. Socialdemokraterna har ökat med 1,8 procentenhet och får 30,0 procent. Kristdemokraterna har gått fram 0,3 procentenheter till 6,5 procent.

Socialdemokraterna 30,0 % (+1,8)
Vänsterpartiet 7,7 % (-0,3)
Miljöpartiet 4,0 % (-0,4)
Moderaterna 18,3 % (-1,5)
Centerpartiet 8,6 % (+0,0)
Kristdemokraterna 6,5 % (+0,2)
Liberalerna 3,9 % (-1,6)
Sverigedemokraterna 19,8 % (+2,3)

Det rödgröna blocket har ökat i förhållande till alliansen. Det skiljer i dag 4,4 procentenheter, till de rödgrönas fördel. De röd-gröna är dock långt i från att få en egen majoritet i riksdagen och utifrån de här siffrorna ser det inte ut som om ett eventuellt extra val skulle göra det lättare att bilda regering.

’Men vid ett eventuellt extra val tror jag samtidigt att det kommer att börja hända saker. Då har väljarna sett på riktigt hur partierna agerat, i dag vet vi ju inte hur det går i slutänden’, säger Torbjörn Sjöström vid Novus.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!