Specialförband återtog lastfartyg från våldsamma fripassagerare

Specialförband återtog lastfartyg från våldsamma fripassagerare

Fyra fripassagerare ombord på ett lastfartyg i Engelska kanalen blev våldsamma och hotade besättningen med tillhyggen. Brittiska soldater ur specialförbandet SBS tog sig ombord på fartyget med helikopter, och omhändertog de våldsamma fripassagerarna. Fripassagerarna greps sedan av brittisk polis när lastfartyget lade till i Tilbury i södra England.

Efter fyra dagars resa påträffades fyra fripassagerare ombord på ett lastfartyg, som hade lämnat Nigeria. Fripassagerarna låstes in i en hytt, och fick mat samt dryck under resan till norra Europa. När fartyget passerade Engelska kanalen lyckades fripassagerarna fly från hytten. Man beväpnade sig med olika tillhyggen. Fripassagerarna krävde att besättningen skulle styra fartyget nära den brittiska kusten, så att fripassagerarna kunde ta sig i land.

Besättningen låste in sig på bryggan och kallade på hjälp. Brittiska soldater ur specialförbandet Special Boat Service skickades till lastfartyget med helikopter. Soldaterna tog sig snabbt ombord genom så kallad fast-roping, där man firade ner sig på däck via ett rep. De fyra våldsamma fripassagerarna avväpnades och omhändertogs av soldaterna.

Lastfartyget satte sedan kust mot hamnstaden Tilbury vid Themsen, Vi kajen i Tilbury kunde brittisk polis sedan gripa de fyra enligt den brittiska utlänningslagen.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!