Gränskontroller eller ej? Skydd för vissa – men inte för andra. Två sidor av samma mynt…

Gränskontroller eller ej? Skydd för vissa – men inte för andra. Två sidor av samma mynt…

I Sverige har vi i praktiken inga gränskontroller. Det är ytterst ovanligt att man blir kontrollerad när man passerar in över svensk landgräns eller har landat på en flygplats och kommer från utlandet. Till och med gamla erfarna gränspoliser kallar ’kontrollerna’ ett rent skämt. Ja, till och med EU dömer ut de svenska gränskontrollerna!

Visserligen sades det, att Sverige temporärt skulle införa gränskontroller 2016 efter chockvågen av migranter året innan. Men i praktiken blev det inte så mycket av det. Vi har ändå släppt in runt hundratusen varje år sedan dess. Och man får leta ett bra tag för att hitta tull och polis vid gränsen.

Skall vi ha öppna gränser eller kontroller?

Frågar man Centern och Liberalerna är öppna gränser en välsignelse och skulle C och L bilda regeringsunderlag åt Socialdemokraterna, då skall vi definitivt räkna med att det inte blir någon förlängning av de temporära kontrollerna från 2016. Och Liberalerna vurm för öppna gränser är närmast en grundpelare i partiet.

Bristen på kontroll av folk som har tagit sig till Sverige är välkänd. Och den har ställt till stora problem i vårt land, inte minst med tanke på att den obefintliga gränskontrollen närmast är en förutsättning för de tungt beväpnade ligor som numera dominerar i stora delar av våra städer.

Riksdagens säkerhetssystem är däremot minutiöst. Liksom regeringens. Det är ungefär lika lätt att ta sig förbi det som att slinka förbi Arlandas utan biljett och med en kniv i fickan. Våra folkvalda och vår regering sitter säkra bakom vakter och kontroller. Det är bra. Det bedöms vara nödvändigt och det är det sannolikt.

Men hur skyddar då vi oss mot det öppna samhälle de har skapat? Taggtråd runt villan? Larmminor i trapphuset? Väktare? Skall gränserna vara öppna och vi få klara oss bäst vi kan, medan terrorister mer eller mindre okontrollerade passerar in i Sverige?’

Riksdag och regering skyddad bakom säkerhetskontroller visar, att vårt samhälle inte klarar av det öppna, gränslösa samhället. Det vi ser i Sverige är två sidor av samma mynt. Och allt medan Annie Lööf och Jan Björklund med flera fortsätter att tala om vikten av det öppna samhället utan gränser, passar de själva på att ducka bakom livvakter väktare och kontroller.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!