Konflikt i estnisk stad om namnbyte på gator

Konflikt i estnisk stad om namnbyte på gator

I det estniska staden Narva har det utbrutit en politisk konflikt kring ett beslutat namnbyte på två gator. Styret i Narva beslutade den 12 december att byta namn på två gator med namn på kommunistiska revolutionärer. Motivet till namnbytet skall vara att revolutionärerna under 1918-19 motarbetade det fria Estland. Flera politiker ur stadens ryska majoritet motsätter sig nu beslutet. 

I den estniska gränsstaden Narva har stadens styre bestämt att byta namn på två gator. Enligt beslutet skall Tiimangatan och Daumangatan återfå de namn gatorna hade innan den ryska ockupationen av Estland inleddes 1940. Under den ryska ockupationen bytte man namn på Suur-Soldinagatan samt Kivilinnagatan till gatunamn uppkallade efter de lokala kommunistiska revolutionärerna Albert-August Tiimann och Ansis Daumanis. Tiiman och Daumanis upprättade 1919 en lokal marionettregim i och runt Narva som endast erkändes av Sovjetunionen.

Flera lokala politiker ur Narvas ryska majoritet motsätter sig nu beslutet, och åberopar ekonomiska skäl till ställningstagandet. Detta argument sågas av politiker ur stadens estniska minoritet som rent nonsens då det bara handlar om att byta en handfull gatuskyltar. Allt övrigt arbete kan ske med några knapptryckningar på datorn. Istället betraktas vurmandet för de sovjetiska gatunamnen som kommunistnostalgi.

Av Narvas befolkning på 57 000 invånare är drygt 82% etniska ryssar, medan endast cirka 4% är ester. Drygt 90% av befolkningen i staden har ryska som förstahandsspråk.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!