Det ser inte särskilt lovande ut… Men vi försöker få 2019 så gott det bara går!

Det ser inte särskilt lovande ut… Men vi försöker få 2019 så gott det bara går!

Det ser inte speciellt lovande ut inför 2019. Den internationella högkonjunkturen håller på att fasa ut och vi går antagligen mot bistrare tider. Vi har haft ett turbulent år och valet i höstas hade kunnat ge oss ett vettigt regeringsalternativ. Trots fagra löften blev det inte så.

Nu är det snart 2019. Vi har ingen regering och Sverige flyter fritt. Förtroendet för politikerkåren är i botten och vi har fortfarande stora problem som växer sig allt större. Det var många löften, men få som hölls.

Lova inte för mycket, alla ni som nu går och funderar på vilka nyårslöften ni skall avlägga. Men håll dem ni avger.

Regeringen (ja, formellt är den ju fortfarande i tjänst, trots att Löfven har röstats bort två gånger i höst) lovade för mycket. Man sade sådant människor ville höra, men det blev inte något speciellt av det. Har den lyckats hålla något av de löften som avgivits?

Annie Lööf och Jan Björklund lovade att de skulle bidra till att bilda en icke-socialistisk regering. Nu förhandlar de med vänstern och är beredda att lägga sig om den får igenom vissa arbetsmarknadspolitiska krav.

Regeringen lovade ordning och reda och krafttag mot kriminaliteten. Men forskare visar att det ser värre ut än någonsin i Sverige – att de kriminella kan härja i stort sett fritt. Inte för att ligorna är värre hos oss än i Danmark eller Tyskland – som har liknade problem – men därför att Sverige är betydligt sämre på att sätta med foten och ta itu med brottsligheten.

Det regeringen och polisen lovade att göra har de inte klarat av. Inte minst genom att lagen bakbinder dem som skall se till att den efterlevs. Vi var helt enkel dåligt förberedda på stormen vi nu får skörda.

Och S-regeringen berättade också för oss att Sverige ’går som tåget’. Trots att man nu har schabblat bort en internationell högkonjunktur. Och trots att Sveriges BNP-tillväxt per capita – alltså per huvud – internationellt sett ligger i botten.

Och S-regeringen lovade också krafttag mot terrorn, som även har drabbat vårt land hårt. Så sent som strax före jul sprängde polisen ett par islamistiska terrorceller som förberedde attentat. Trots det finns det ingen beredskap för att möts de terrorister som nu har kommit tillbaka till Sverige. Säpo är bakbundet och socialen gör ingenting…

Och licensbetalda – snart skattefinansierade – media fortsätter att tuta i oss att allt är som vanligt, att de bestialiska knivmorden på två skandinaviska kvinnor i Marocko är någon marockansk angelägenhet. Och skickar ut en murvel på Dagens Nyheter som litet förnumstigt får krishantera och förklara hur media jobbar, att Marocko inte är lika intressant som Sverige…

Trots att den islamistiska terror som pågår i Marocko eller Egypten eller Syrien eller Afghanistan är densamma som pågår i hela Europa och i Sverige. Trodde ni något annat?! Ja, än verkar inte polletten ha trillat ned på DN…

Man har mörkat och bluffat och lovat och brutit löften. Och vi betalar. Pengar, egendom, säkerhet. Sjukvård, tandvård, skolor… De tar det mesta för oss. Ja, vi skulle kunna hålla på länge, för det ser illa ut och det lär blir värre. Men detta kanske kan räcka för i år.

Och till sist ett råd även till Sveriges styresmän och ’kvinnor: Lova inte en massa, men håll mycket!

NB Nyhetsbyrån och dess redaktion önskar er alla ett så gott nytt år det bara går att få. Kämpa och håll ut! Låt oss ändå försöka göra 2019 så gott det går att få till det!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!