Desperationen lyser igenom!

Desperationen lyser igenom!

När man tar sig vatten över huvudet som ’humanitär stormakt’ eller ’moralisk stormakt’ eller vad man nu vill kalla Sverige, då måste man börja ändra regelverket för vissa – eftersom läget är desperat. Det är vad vi nu bevittnar i Göteborg.

Det fastighetschefen i Göteborg pratar med bankerna om är, att ’nyanländas’ kontanter skulle accepteras utan frågor upp till ett betydligt högre belopp än för oss andra, vi som följer regelverket och har våra tillgångar på banken.

Det finns nog en tanke bakom, och även NB Nyhetsbyrån kan se vissa pragmatiska delar i det, men det är likväl ett tokigt förslag – eftersom det gör människor olika inför lagen.

Varför skall en lag gälla vissa, men inte andra?

Detta andas samma desperation och är lika galet som att man 2015 – när man inte förmådde stänga gränsen för anstormande migranter – började snegla på att rekvirera människors fritidshus för att få tak över huvudet till ’nyanlända’.

Desperationen skiner igenom.

Så här går det, när man inte har en plan och har schabblat till det i en stad – eller i ett helt land. Då måste man börja göra avsteg från lagar och regler för att – eventuellt – få ordning på torpet igen. Men varför skall pengatvätt möjliggöras för vissa?

Ja, åter, detta är ett förslag. Ett mycket dumt förslag, eftersom det skulle bidra till att vi andra helt enkelt beslöt oss för att sluta följa lagen, vi också.

Erfarenheten säger, att man bör opponera sig mot tokiga förslag medan de bara är just tokiga förslag. För rätt vad det är kan de allra tokigaste förslagen – som de flesta vettiga instanser ändå har opponerat sig emot – faktiskt bli tokiga lagar.

Ni kanske minns de 9.000 afghaner som – tvärtemot all rim och reson – ändå får stanna om de ’har för avsikt att gå i skolan’… Det blev ju tillslut en lag till deras förmån – trots att i stort sett alla juridiskt bevandrade instanser sagt ’nej’.

Det är oroande att följa pengatvättstugan i Göteborg…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!