Varför blev Uzbekistan ’Terrorfabriken AB’?

Varför blev Uzbekistan ’Terrorfabriken AB’?

Det finns tydligen en koloni av uzbeker i vårt land. Runt 5.000 enligt siffror som är något år gamla. Det må väl vara hänt, men det verkar som om de är klart överrepresenterade vad det gäller terrorism. Och exakt varför har just uzbeker – från Centralasien – sökt sig till Sverige?!

Just nu pågår en rättegång mot sex stycken misstänkta terrorister i Stockholm. Hur vi vet att det finns uzbeker bland dem? Jo, rättegången fick skjutas upp imorse eftersom det saknades en uzbekisk tolk…

Uzbekistan är ett land mellan Kazakstan och Afghanistan med ungefär 30 miljoner invånare. Det är en före detta Sovjetrepublik och många av dess invånare tycks ha sökt sig till andra länder för att sprida terror. Expressen skrev för ett år sedan – den 26 januari 2018 – om hur just Uzbekistan blev ’Terrorfabriken AB’.

Bara under 2017 var uzbeker inblandade i terrorattentat i Stockholm, i Istanbul, i S:t Petersburg, i New York. Däremot genomförs inga attentat i Uzbekistan, verkar det. Det handlar om yngre uzbeker som har flyttat utomlands och radikaliserats.

Uzbeken Sajfullo Sajpov kom från en hygglig bakgrund i Uzbekistan, men ville till USA och vann på lotten – han fick ett ’green card’. Men han hamnade uppenbarligen i fel sällskap och beslöt att tacka amerikanerna för sin chans med att mörda åtta människor vid ett attentat i New York. Han hyllade IS och kände sig enligt uppgift nöjd med sin illgärning.

Uzbeken Rakhmat Akilov jobbade svart i Sverige – bland annat hos komikerna Özz Nûjen (eller var det hans svåger?) – och skulle sedan ha utvisats hösten 2016. Men så blev det som bekant inte. Han gjorde sig i stället ökänd som IS-anhängare, mördare och terrorist på Drottninggatan i Stockholm.

Och IS har uppenbarligen satsat på att värva folk i Uzbekistan och uppmana dem att terrorisera USA och övriga Västvärlden. Många IS-terrorister kommer från tidigare ryska rådsrepubliker – inte minst Uzbekistan. Av de runt 5.000 centralasiater som tidigare har rest iväg för att terrorisera Syrien och Irak var enligt bedömningar runt 1.500 just uzbeker. Den största gruppen.

Och en sak är säker: Är man uzbek och islamist, gör man klokt i att flytta från Uzbekistan, eftersom regimen där gör processen kort med extremister. Uzbekistan har helt enkelt järnkoll på folk – även pilgrimer till Mecka åtföljs av statliga övervakare. De flesta utflyttade uzbeker kommer till Ryssland, många till Väst och USA och den stora majoriteten är förstås inte terrorister.

Men kanske är risken ändå stor att de uzbeker som söker sig till Sverige – ungefär 5.000 finns här enligt uppgift – åberopar ’mänskliga rättigheter’ och ’religionsfrihet’ för att få stanna. Trots att den tidigare hårda regimen sedan ett par år har ersatts av en mjukare linje. Och frågan är: Har vi koll på uzbekerna i Sverige? Alltfler befolkar i alla fall våra fängelser…

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!