Folk och Försvar – eller ett Försvar för Folket?

Folk och Försvar – eller ett Försvar för Folket?

Det svenska försvaret har sett bättre dagar. I början av 2000-talet inledde regeringen Persson nedläggningen av Försvarsmakten. Den politiken fullföljdes av regeringen Reinfeldt. Idag är Sveriges Försvarsmakt en skugga av sitt forna jag. Om ens det.

Om några dagar timar den årliga försvarskonferensen i Sälen – Folk och Försvar. Visst, det är bra att träffas och prata med varandra. Men vad leder dessa konferenser egentligen till? Ingenting, verkar det.

Sverigedemokraterna – det parti som vill satsa mest på vårt försvar – reser inte ens dit. Partiets företrädare har inte fått möjlighet att tala och deras försvarspolitiske talesperson tycker att det är meningslöst att sitta bland åhörarna. Jo, det kan man väl faktiskt tycka. Folk och Försvar verkar ändå inte leda någonstans.

Det är synd, eftersom Sverige behöver ett försvar. En gång i tiden – efter Andra världskriget – hade Sverige en försvarsmakt som hette duga. Bland annat hade vi 37 armébrigader, en ordentlig flotta och ett försvarligt flygvapen.

Sedan gick det utför. Muren föll, Sovjetunionen upplöstes och Ryssland såg ut att gå mot en västlig demokratisk utveckling. Då passade man på att göra upp planer för att avrusta Sverige. För utan ett aggressivt Ryssland behövde vi ju inte oroa oss. Och EU skulle ju skydda oss. Annars fanns ju alltid NATO…

Hej hopp!

Lagom till att Vladimir Putin började visa klorna i början av 2000-talet verkställdes skrotandet av de sista resterna av det svenska försvaret. Hade inte folkpartisten Jan Björklund – så säger källor – satt ned foten i regeringen, hade dåvarande moderate försvarsminister Sten Tolgfors även lyckats lägga ned hela vårt pansarförsvar.

Så långt gick det alltså inte. Men förskräckande långt i alla fall. Och nu – när det är sagt att vi skall rusta upp igen – meddelar arméchefen att det inte finns resurser för en andra brigad, som var tänkt att sättas upp från 2020. Så är alltså läget… Idag har vi en brigad. Det ser vi ut att få leva med ett bra tag till.

Så vad leder Folk och Försvar till?! När vi inte ens har ett Försvar för Folket…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!