Ökat våld i svenska skolor

Ökat våld i svenska skolor

Hot och våld ökar i de svenska skolorna. Hoten och våldet blir dessutom allt allvarligare, med ökad användning av knivar och andra vapen. Under 2017 anmäldes 54 incidenter till Arbetsmiljöverket där vapen användes för att hota eller använda våld i skolmiljöerna. Arbetsmiljöverket säger att man inte kan se varför anmälningarna om hot och våld ökar så starkt.

Under de senaste fem åren har 224 händelser där knivar och andra vapen har använts för att hota eller för att kunna begå våldshandlingar i skolan. Under 2017 slogs rekord för de senaste fem åren, med 54 incidenter. Våld och hot i de svenska skolorna har ökat under en längre tid. Totalt sett har det kommer drygt 3000 anmälningar om hot och annat våld i de svenska skolorna sedan 2014.

Lärarnas Riksförbund varnar för ökad otrygghet och osäkerhet i skolorna. Andelen elever och lärare som uppger att de känner sig otrygga på arbetsplatsen eller i studiemiljön ökar konstant, enligt personer i olika skolledningar som NB Nyhetsbyrån har talat med. Så sent som under onsdagen attackerades två elever med kniv på en skola i Tyresö, och en annan elev greps som misstänkt för försök till mord.

Arbetsmiljöverket vill se en ökad satsning på förebyggande arbete mot hot och våld i skolorna. Myndigheten säger till SVT att man inte vet vad ökningen beror på, eller om ökningen är ett resultat av nolltolerans mot hot och våld i skolorna. En ökad anmälningsbenägenhet sägs också kunna vara en del av ökningen.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!