Osäkra utsikter för Brexit i det nya året

Osäkra utsikter för Brexit i det nya året

Rolf Söderlind är journalist och boende i Storbritannien. Han skriver nedan om Brexit och de svårigheter britterna och Theresa Mays regering står inför, då det gäller det planerade utträdet. Artikeln är en del av vårt nya redaktionella samarbete med Realia-Posten. Den kan läsas i sin helhet på länken sist i texten:

’Bryssel har försökt göra det så krångligt och kostsamt som möjligt för engelsmännen att dra sig ur, till varnagel för andra nationer som kanske funderar på samma sak. Man lämnar helt enkelt inte Europeiska Unionen i en handvändning. Notan för den brittiska regeringen beräknas hamna på uppskattningsvis 39 miljarder pund.

Det brittiska underhuset genomför i nästa vecka en ödesmättad omröstning om Brexitavtalet som dikterar villkoren för Storbritanniens utträde ur den Europeiska Unionen. Landet skall enligt planerna lämna EU i mars, men Brexit går en oviss framtid till mötes med en försvagad premiärminister som till synes förgäves söker fler eftergifter från Bryssel för att blidka sitt svårt splittrade Toryparti där många smider ränker mot henne.

Theresa May led det ena bakslaget efter det andra under hösten i sin otacksamma uppgift att lotsa landet ut ur EU, men hon har tappert kämpat vidare. Hon träffade ett avtal med Bryssel om Storbritanniens utträde men möttes av en storm av kritik när det skulle röstades igenom av underhuset 11 december. Det stod klart att hon skulle förlora omröstningen vilket ledde till att hon trots högljudda protester i kammaren inställde den i hopp om att vinna tid.

Därefter vann May knappt ett misstroendevotum som motståndare inom hennes eget Toryparti hade utlyst mot henne men hon tvingades gå med på att avgå före nästa val, en makalös eftergift.

Över en tredjedel av de konservativa parlamentsledamöterna röstade emot den omstridda premiärministern som sedan dess har försökt få bättre villkor från EU-länderna, men Bryssel och Berlin har gjort klart att det inte blir några nya Brexitförhandlingar. Underhuset väntas nu istället rösta om Brexit tisdag den 15 eller onsdag den 16 januari och utgången är enligt politiska bedömare oviss.

I en TV-intervju med BBC i söndags försäkrade May att omröstningen kommer att äga rum nästa vecka. Det blir inga fler dröjsmål. Alternativet vore att ”vi beger oss in på okänt territorium”, sade hon.’

Hela artikeln finner du: http://www.realiaposten.se/artikel/321/osakra-utsikter-for-brexit-i-det-nya-aret