Vad blev det av det liberala fredsprojektet EU?!

Vad blev det av det liberala fredsprojektet EU?!

I veckan har britterna planerat en omröstning kring Brexit. Vi får se hur denna utfaller. Kostnaden för britterna att lämna EU är beräknad till 39 miljarder pund – nästan 450 miljarder kronor. Och hur kan ett av Europas största och viktigaste länder tycka att EU har blivit så eländigt, att det skulle vara värt denna svindlande summa att få kliva av?!

Vad hände med fredsprojektet? Vad hände med den inre marknaden, som skulle garantera freden i vår världsdel? Såg Frankrike och Tyskland sin chans att ’ta befälet’ över Europa? Och hur kan det komma sig att så få vet att Sverige numera är kopplat till EU i vår författning? Hur gick det till i det tysta?!

Även om man i grunden är positiv till EU och Sveriges medlemskap, kan man tycka att Bryssel behöver en knäpp på näsan då och då. Och att vi skall kunna rå oss själva i många av de frågor Bryssels byråkrater har tagit över eller vill kapa åt sig.

Trots allt stärker EU Europa som en aktör vid sidan av USA, Ryssland och Kina. Men gör man anspråk på att också vara detta, måste man också börja med att skydda gränserna. EU kräver en hel del, men hur mycket får man som nettobetalare tillbaka…?

Britterna – i alla fall en stor del av dem – har gjort analysen att det är värt att kliva av. EU blev inte vad de hoppades och Bryssel levererade inte. Tillslut känns det för många som om det kostar mer än det smakar. Uppenbarligen har britterna kommit till den slutsatsen. Vi får väl se hur det går.

Det är litet som när stora delar av den finska eliten på 1700- och 1800-talen tröttnade på att Finland mest hade blivit en svensk buffertzon mot ryssarna. De började kliva av tåget och vända sig till S:t Petersburg istället. Om ni förstår liknelsen.

Och vart tog egentligen fredsprojektet EU vägen? Visst, Europas stater bekrigar inte längre varandra. Det är en välsignelse. Men vad blev det sedan? Blev EU en plattform för en massa skadliga aktivister som utnyttjar den liberala grundtanken och etablerar egna små samhällen som är längt ifrån liberala? Och hur kunde detta ske?!

I spåren av Storbritannien kommer andra missnöjda att höja rösten för att man skall kliva av. Det är begripligt. Det bästa vore dock att istället se till att EU tjänar det syfte det hade från början och att man rensar upp bland stora immigrerade grupper som inte hör hemma i Europa. Och därefter ser till att skydda gränsen.

För ett fredsprojekt i Europa utan gränsskydd är meningslöst.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!