’Det nya sjukhuset’ – bokrecension

’Det nya sjukhuset’ – bokrecension

’Det nya sjukhuset’ (Lava Förlag) av Johan Frostegård är en rolig bok om, en bitvis mörk parodi över dagens svenska sjukvård och vanvård. Det är heller inte svårt att förstå vilket sjukhusprojekt som är förlaga till romanen.

Annons

Johan Frostegård är medicine professor, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och författare. Och en hel del annat – som ekonomhistoriker och uppfinnare. Han har skrivit böcker i snart trettio år.

Stilen på den nya romanen är litet av Göran Häggs parodiska och väldigt underhållande skildring av universitetets förflackning – ’Doktor Elgcrantz eller Faust i Boteå’ – som kom i mitten på 1980-talet. Men här handlar det om svensk sjukvård.

Detta är roligt. Det är förvisso ingen dokumentär. Men det är fiction skrivet av en som har insyn i både det som fungerar – egentligen det mesta, om man skall vara ärlig – och rena tokerier, som dessvärre också förekommer. Inte bara i Frostegårds nya, flyhänt skrivna roman.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!