Samhällets infantilisering och haussen av oraklet Greta Thunberg

Samhällets infantilisering och haussen av oraklet Greta Thunberg

Samhällets infantilisering har pågått ganska länge nu. Vuxna som inte vill växa upp och ta ansvar. Vuxna som vill vara kompisar med sina barn och deras jämnåriga. Vuxna som tror att de kan lära sig en massa av barn – istället för tvärtom. Vuxna som inte vill vara vuxna.

Hela denna mediala hausse av tonåringen Greta Thunberg känns som en del av infantiliseringen. Och ett sätt för sångerskan och egocentrikern Malena Ernman, vars tröga sångarkarriär måste hjälpas upp av aktivism kring migranter och sedan av ’klimatet’, att kompensera sig genom hänsynslös exploatering av dottern.

Det blev också någon symbolisk fixering vid sagan om ’Kejsarens nya kläder’ och barnets ärlighet inför den nakne kejsaren. Ja, barn är ärliga. Än se’n? Vi är rätt många som ifrågasätter, ja, känner olust inför den mediala och politiska hysterin kring detta.

Framför allt undrar vi ’svartmålare till höger’, som i åratal har haft rätt om att samhället och dess funktioner är påväg utför, varför det känns bättre för vissa grupper, när ’vänsterns domedagsprofeter’ samlas, talar om världens undergång och hyllar ett naivt litet barn.

Det hela börjar lukta av 1200-talets katastrofala barnkorståg, när vuxna skickade iväg extatiska barn att slåss med muslimerna i Nordafrika och Mellanöstern, ivrigt påhejade av vuxna potentater. Som dock höll sig hemma. Även om de yttre omständigheterna skiljer sig, är det samma fenomen.

Denna bisarra tillbedjan av en 16-årig aktivist som borde ha varit i skolan och inte demonstera omkring för ’klimatet’, känns sorglig. Vuxna människor, som sänker sig under barnets nivå och utnyttjar den försvarslösa flickan för sina egna syften. Trots att de borde begripa bättre.

Men allt detta ligger väl i linje med samhällets pågående infantilisering.

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!