Djurrättsaktiviser agerar ofta som terrorister

Djurrättsaktiviser agerar ofta som terrorister

Pälshandlare fick slå igen för länge sedan. Djurrättsaktivister släppte ut minkar ur deras burar och slog sönder pälsaffärens skyltfönster. Nu ger sig aktivisterna även på lantbrukare med djurhållning. Det handlar om hot och våld. För ändamålet helgar ju medlen… Eller?

För en tid sedan sedan stötte vi på en konservator som hade fått sin verkstad och ateljé nedbränd av en grupp djurrättsaktivister. Exakt varför de eldade upp konservatorns levebröd var oklart – djuren var ju redan döda och höll på att monteras. ’De ville visst befria djurens själar’, berättade konservatorn. ’Men mer idealistiska än att de kunde plundra min handkassa på kontanter innan de tuttade på, var de tydligen inte’, berättade han.

En historia som denna får oss att fundera på vad det handlar om för (unga) människor som begår brott i spåren av en djupt känd men inte alltid genomtänkt idé kring exempelvis att släppa djur fria. Rakt ut i naturen. Utan konsekvensanalys. Eller för den delen göra inbrott i en konservatorsateljé och sedan elda upp spåren…

Jodå, NB Nyhetsbyråns bestämda uppfattning är, att djur skall behandlas väl och hänsynsfullt. Tamhöns skall kunna ströva fritt på ett område, grisar skall må bra i livet även om de skall slaktas. Kor skall inte behöva stå fastkedjade ett helt liv. Håller man pälsdjur skall de behandlas väl och inte behöva framleva sina liv i minimala och kala burar. Men det är en sak. En annan är, att aktivister och deras framfart inte skall ursäktas bara för den goda sakens skull.

Göteborgs-Posten följer upp ett antal fall av ren terror mot lantbrukare som har sin födkrok i djurhållningen. I Sverige är djurhållningen också väl kontrollerad och reglerad. Jordbruksverket tillhandahåller reglerna och den som håller djur skall följa dem.

Därmed bör också samhällets syn på djurrättsaktivister som går över gränsen skärpas. Att släppa ut minkar i terrängen är ett effektivt sätt att döda andra delar av vår fauna. Att släppa höns fria, innebär att de så småningom blir offer för rovdjur. Fyrbenta eller flygande. Och att hota människor som bedriver djurhållning är lika straffbart som att hota vem som helst!

Många så kallade djurrättsaktivister är inget annat än små terrorister. De lan lika gärna ägna sig åt någon annan expressiv, destruktiv verksamhet. De drivs av hat och förstörelselusta och den kärlekstunlar djuren som möjligen finns där, blir underordnad.

Att värna respekten för djuren är gott. Att hota och skada är förkastligt! Det är bra att polisen nu tar i med hårdhandskarna mot de fall som har uppdagats i Västsverige!

 

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!