Dyr flytt av SIDA till förorten

Dyr flytt av SIDA till förorten

Biståndsmyndigheten SIDA:s flytt från centrala Stockholm till Botkyrka kommer att fördyras rejält jämfört. Då det saknas ledigt kontorsutrymme i Botkyrka måste en ny kontorsbyggnad färdigställas för myndighetens behov. Nybyggnationen kommer att innebära att hyreskostnaderna för SIDA kommer att fördubblas. Dessutom kommer flytten försenas.

Annons

Regeringen fattade under 2018 beslut om att flytta biståndsmyndigheten SIDA från Östermalm i centrala Stockholm till förorten Botkyrka söder om huvudstaden. Beslutet innebar att 500 arbetstillfällen skulle omlokaliseras. Nu visar det sig att regeringens beslut kommer att bli avsevärt mycket dyrare än planerat, skriver lokaltidningen StockholmDirekt.

Regeringens beslut förutsatte att det skulle finnas lediga lokaler för de 500 SIDA-anställda i Botkyrka, och att hyran skulle vara relativt rimlig. Nu visar det sig att det inte finns några tillräckligt stora kontorslokaler i Botkyrka, och att en nybyggnation blir nödvändig. Nybyggnationen innebär även att de planerade hyreskostnaderna i det närmaste kommer att fördubblas, från 38 miljoner kronor per år till cirka 80 miljoner kronor per år.

SIDA kommer inte själva att stå för byggnationen av de nya kontorslokalerna. Kostnaden för de nya kontorslokalerna beräknas till 500 miljoner kronor, motsvarande en miljon kronor per anställd som skall omlokaliseras. Från SIDA påtalar man att regeringen tycks ha missuppfattat tillgången på kontorslokaler i Botkyrka, och att den missuppfattningen nu skapar stora merkostnader samt förseningar. Hur merkostnaderna skall finansieras är i dagsläget oklart.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!