Islamister hotar granskande reporter

Islamister hotar granskande reporter

Gefle Dagblad har polisanmält ett hot som har riktats mot en av tidningens reportrar, efter det att man har granskat Gävle moské och kopplingarna till den s k Nya Kastets skola. När reportern hade ett avtalat möte med skolchefen, dök moskéns imam upp. Denne tvingade reportern att under hot radera material.

Annons

’Man har passerat en gräns där man hotar vår demokrati och pressfrihet’. Det säger GD:s chefredaktör Anders Ingvarsson, enligt Expressen.

GD publicerade på onsdagen uppgifter om Nya Kastets skola inom Gävle moské. Skolan marknadsförs som muslimsk och förnekar inte relationen till moskén och imamen. Under granskningen hade tidningens reporter ett avtalat möte med skolchefen. Mötet handlade bland annat om skolans misstänkta kopplingar till Gävle moské, en institution GD har undersökt i flera år.

Under mötet kom moskéns imam instormande. GD:s chefredaktör Anders Ingvarsson berättar, att tidningen har sökt imamen i fyra år utan något svar. När reportern nu bad om en kommentar från imamen, blev situationen hotfull.

’Ganska snart hamnar de i ett rum, tre personer mot vår reporter, varav en av personerna filmar konstant trots att reportern ber honom sluta. Där blir situationen hotfull’, berättar Ingvarsson. GD-reportern hade även fotograferat imamen, som krävde att bilderna skulle raderas. Reportern började spela in samtalet och ljudinspelningen har nu publicerats på tidningens hemsida.

’Imamen säger hotfulla saker och slår knytnäven i sin handflata. Där och då kände sig reportern tvingad att radera journalistiskt material. När en reporter under hot, förolämpningar och viftande knytnävar tvingas radera bilder, har man passerat en gräns där man hotar vår demokrati och pressfrihet’, säger Anders Ingvarsson.

Hotet har polisanmälts av tidningen. GD:s redaktionsledning säger, att polisen har tagit hotet på största allvar och genomför utredningsåtgärder. Chefredaktör Ingvarsson menar, att hotet är riktat både mot reportern och mot själva tidningen.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!