Lokal Vänsterparti-topp fördömer demokratisering av Venezuela

Lokal Vänsterparti-topp fördömer demokratisering av Venezuela

Oroligheterna i Venezuela tilltar och folkets stöd för den sittande presidenten Maduro sjunker snabbt. Maduro klamrar sig kvar vid makten efter ett val där valfusket anses ha varit utbrett. Stödet för Maduro i omvärlden sviktar, och består av främst Ryssland, Kina, Iran, Syrien, Kuba, Turkiet samt av organisationen Hizbollah. Utöver dessa aktörer har Maduro stöd av Vänsterpartiets toppnamn i Tyresö kommun, samt grupperingen Latinos Vänsterpartiet.

Annons

Vänsterpartiets toppnamn i Tyresö Jairo Correa är starkt kritisk mot de som opponerar sig mot Venezuelas president Maduro. Den folkliga resning som sker i Venezuela anser Correa vara en statskupp, skriver lokalsidan Vi I Tyresö. Correa deltar flitigt i gruppen Latinos Vänsterpartiet, och i gruppen benämns händelseutvecklingen i Venezuela som en imperialistisk komplott med kopplingar till fascism. Att Maduros utmanare, oppositionsledaren Guaido betraktas som socialdemokrat tycks inte påverka inte vänsterpartisternas ställningstaganden.

Latinos Vänsterpartiet och toppnamnet i Tyresö är även starkt kritiska till Vänsterpartiets tystnad avseende händelseutvecklingen i Venezuela. I kommentarer på Facebook beskrivs partiledaren Jonas Sjöstedt som förrädare på grund av den påstådda passivitet som man anser sig se från Latinos Vänsterpartiets sida.

Oppositionen i Venezuela har stöd av en stor del av världens demokratier. Bland annat har EU aviserat att man kommer att stödja oppositionen och Guaido om inte Maduro utlyser nyval, Valet där Maduro omvaldes anses vara allt annat än korrekt genomfört, och med utbrett valfusk. Detta upprör inte Vänsterpartiets toppnamn i Tyresö nämnvärt i kommentarerna om Venezuela.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!