De politiska barnböckernas Mecka…

De politiska barnböckernas Mecka…

’Det skall böjas i tid, det som krokigt skall bli’. Och så matades vi med barnböcker om krigets Vietnam, med TV-program som ’Ville, Valle och Viktor’, ’Vilse i pannkakan’ och med en drös av barnfilmer från det gamla Kommunisteuropa. Och det har bara fortsatt. Blev liksom en tradition i de politiska barnböckernas Mecka.

Var det värre på 1970-talet? Kanske. Men möjligen är det intellektuella motståndet mindre idag. Vi har ju en ’värdegrund vänster’ nära nog inympad i oss sedan ett par generationer.

Nå, väldigt många av oss – de flesta, om man tittar på valresultatet – blev ändå inte vänstervridna av att titta på tjeckiska dockfilmer där det gick illa för fabriksägaren. Eller av att matas med ’Ville, Valle och Viktor’ och deras ’Farfars praktiska råd’, där bokstaven B (’bolsjevism – se vidare jämlikhet’) passerar i förbifarten.

Så också i Uje Brandelius barnbok ’Hemma hos Harald Henriksson’, som vi fick under ögonen härförleden. Den används på vissa lågstadier för att öka barns läsförståelse.

En flicka tar tunnelbanan med sin mamma från betongförorten till ett stort hus, där mamman skall städa. (Nej, RUT-avdrag är inget som finner nåd i vänsterns barnböcker). Flickan och Harald leker och flickan knycker en av Haralds leksaker, men mamman blir inte arg för det. Lille rikemansbarnet Harald klarar dig nog ändå, kan man tro.

Och så – i förbifarten – litet vänsterpolitiskt klotter på tunnelbanan: ’SD = rasister’

Uje Brandelius är proggrockare, tidigare pressekreterare i Vänsterpartiet, sommarpratare, f d medarbetare på bl a SVT och SR. Rätt meriterad kulturarbetare, alltså. Och så är han även barnboksförfattare. Med ett öppet politiskt syfte. Och hans bok nominerades 2018 till August-priset.

Och då hamnade den så småningom i svenska småskolan. Rätt värdegrund, kanske, i de politiska barnböckernas Mecka. För visst är väl SD rasister? Och visst är det väl rätt att stjäla från dem som har det litet bättre? Men att jobba hederligt tack vara RUT – det skall man väl inte behöva?!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!