När lynchningar åter blev vardag i Sverige

När lynchningar åter blev vardag i Sverige

’Lynchning är en folklig sed, vem som helst får vara med’. Så lyder en vers från en studenttidning som spexande medicinare gav ut i Lund på 1980-talet. Rätt grova skämt i verserna och man skrattade, eftersom det var så absurt och förbjudet. Lynchning var ju verkligen inget som förekom i Sverige!

Men, jodå, det gör det numera. I Vivalla i Örebro, exempelvis. Och för den historiskt intresserade kan ju nämnas att lynchmobber har förekommit även tidigare i Sverige. För flera hundra år sedan och bakåt i tiden.

Den kanske mest kända svenska historiska lynchningen ägde rum i Stockholm 1810, när en mobb slog ihjäl riksmarskalken och gustavianen Axel von Fersen, som falskeligen hade misstänkts för att ligga bakom tronföljaren Karl Augusts död.

Stämningarna var rätt uppjagade, Napoleonkrigen rasade och Sverige hade precis förlorat Finland och avsatt den svage Gustav IV Adolf. Upplopp och lynchningar var heller inget ovanligt. Femton, tjugo år tidigare hade tiotusentals fransmän fallit offer för detta under revolutionen.

Vid storstrejken 1909 sprängde den svenske socialisten Anton Nilsson en bomb på fartyget ’Amalthea’ med dödlig utgång för brittiska strejkbrytare. Dock var detta illdåd kanske mer att betrakta som politisk aktivism än lynchning. Även om det säkert kliade i fingrarna på många strejkande arbetare att kasta sig över strejkbrytarna.

Den s k Amalthea-mannen släpptes ganska snart ur fängelset, hyllades sedermera av socialdemokratin och poserade strax före sin död i slutet av 1900-talet med prominenta socialdemokrater från den dåvarande regeringen Carlsson.

Men trots allt har lynchningar inte varit speciellt ofta förekommande på senare år i Sverige. Men de blir kanske nu, men nya tider och nya seder runt om i vårt avlånga land…

Detta är ytterligare ett allvarligt resultat av en stat som faller ihop. Polisväsendet, en av statens allra viktigaste funktioner, hanterar inte längre den situation som har brett ut sig genom slapphänt låt-gå-mentalitet. När inte polisen fungerar, tar folk lagen i egna händer.

Välkomna till det nya Sverige! Ha en fin söndag!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!