Vad kommer Greta Thunberg att säga till mamma?

Vad kommer Greta Thunberg att säga till mamma?

I söndagsmorgonens program i TV4 haussades Greta Thunberg igen. Inget nytt kanske, hon är de ’fina’ miljömänniskornas maskot. Hon utnyttjas och exploateras och få verkar fundera på vad som händer med skolflickan Greta när hon har fyllt sin funktion. När hon inte är nyhet längre.

En fnissande, leende reporter ’djup-intervjuade’ Greta, som nu hade återupptagit sin ’skolstrejk’ i ett kallt och snöigt Stockholm. Sensmoral: Jo, ungar, strunt i skolplikten – bara ni sätter er och engagerar er för något viktigt.

Vi får också – av reportrar som är noga med att inte missa den agenda de skall driva – veta att vi inte får blanda ihop ’klimat’ och ’väder’. För även om det är kallt väder och snö, är det förstås kris i klimatet och alldeles för varmt. Ni förstår? Nej, inte vi heller. Som om inte klimatet vore summan av allt väder!

Och snälla… Greta Thunberg är ett barn och hon har Aspergers syndrom! Hon behöver stöd och hjälp och handledning – inte okritiska tillbedjare! Om nu inte mamma operasångerskan har förstått detta, har väl Greta en pappa som kan sätta ned foten. Eller?

Var finns annars den vuxne som kan berätta för Greta Thunberg att, visst, ditt engagemang är fint och säkert äkta – men du har skolplikt och skall inte fungera som nyttig idiot till din mammas PR-kampanjer och Miljöpartiets politiska utspel.

Man blir bara ledsen och arg över den ’fina’ egotrippade vuxenvärldens pyramidala omdömeslöshet! Och vi funderar på vad Greta Thunberg kommer att säga till mamma om några år. Det känns som om detta kommer att sluta med stora problem för flickan.

Varje kännande förälder och vuxen borde se faran bortom hörnet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!