Det kungliga regalierna är återfunna – vad blir straffet för stölden?

Det kungliga regalierna är återfunna – vad blir straffet för stölden?

Åklagarmyndigheten har meddelat, att de stulna kungaregalierna från Strängnäs domkyrka är återfunna. De 400-åriga föremålen stals i somras och en 22-årig man är nu uppe i rätten för att svara för sig. Det ser ut som om han är skyldig, men vad får han för straff – och vilken blir lärdomen?

Efter morgonens polisrapport om fyndet återupptas enligt uppgift förundersökningen. Det går kanske att få fram nya spår efter fler gärningsmän. Så här långt har alltså bara en person av minst två observerade tjuvar åtalats misstänkt för grov stöld – för att ha stulit en kunga- och en drottningkrona samt ett riksäpple.

Det sammanlagda värdet är satt till 65 miljoner kronor, men det historiska affektionsvärdet är naturligtvis omöjligt att ange i kronor. Polisen uppgav, att föremålen hittades ovanpå en soptunna norr om Stockholm. Våra svenska historiska skatter – ovanpå en soptunna…

Kung Karl IX och hans drottning Kristina, för vars begravningar regalierna tillverkades, bryr sig inte längre. De är döda sedan 400 år. Men detta är vårt kulturarv, som har förvarats i enkla glasmontrar – visserligen låsta och larmade – i domkyrkan i Strängnäs.

Polispådraget var stort i juli när detta skedde och möjligen har brottslingarna, som hade tid att stjäla det de skulle och fly undan, bedömt att det var säkrast att tills vidare ha kvar föremålen i landet. Mycket av det som stjäls från muséer och kyrkor – ovärderliga historiska skatter – försvinner annars snabbt ur Sverige.

Karl XII:s fickur stals 1968 och hittades trettio år senare i Schweiz. Stulna kyrkoskatter har hittats i Spanien. Men mycket förblir borta och idag har man lärt sig så mycket att det skall vara låst och larmat i kyrkor och på muséer. Men våra gränser är fortfarande vidöppna – både ut och in.

Blir det kanske så småningom ändring på det? Hur dömer vi brottslingar som förskingrar vårt kulturarv? Lär vi oss att priset för öppna gränser blir väldigt högt och att vi i stället måste låsa om oss på alla andra platser? Vi får väl se…

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!